P1 Radio
NL EN
Play
Mo & Tineke op 17.09.22 @Radboud, Nijmegen
Read more Feminist Assembly Radio: Mo en Tineke
Lees, kijk, luister
Biënnale
Gelderland
22-23

Wie herschrijft de ongeschreven geschiedenis?

Foto: P2, Viktor Yuliev, 2013
SA 19 NOV 2022 19:0023:00
Symposium
Lux, Nijmegen

Wie herschrijft de ongeschreven geschiedenis? is de titel van ons avondvullend programma in LUX Nijmegen op 19 november 2022, met drie nieuwe producties, geproduceerd voor de Biënnale Gelderland 22-23. Meer informatie en ticket reservering volgen in onze komende nieuwsbrief en hier op het digitaal platform. Gemodereerd door: Sara Amraoui, Zainab Amraoui en Setareh Noorani.

Abstract Object

Een filmregistratie van de artistieke interventie Abstract Object (1967-2023), uitgevoerd door P1 op 28 juli 2021.

Een naamloos kunstwerk van Leo Geurtjens uit 1967 werd op 28 juli 2021 op initiatief van P1 ongevraagd verplaatst van de wijk Presikhaaf naar het Nederlands Openluchtmuseum, de collectiebeheerder van het Nederlands culturele erfgoed.
Sara Amraoui en Zainab Amraoui hebben hun onderzoek naar eigenaarschap van hun eigen leefomgeving voortgezet in de rol van junior curatoren voor de Biënnale Gelderland 2022. De filmregistratie is gemaakt door Rick Peters (VCR media) en werd geëdit in samenspraak met de junior curatoren.
In LUX wordt deze registratie voor het eerst publiekelijk vertoont. Er wordt live terug- en vooruitgekeken, met als onderliggende vraag: Wie herschrijft de ongeschreven geschiedenis? Een combinatie van film, dialoog en een live gesprek.

Lev Avitan

Lev Avitan (1996) is spoken word artiest, filosoof en theatermaker. De Arnhemmer, inmiddels woonachtig in Amsterdam, houdt er een authentieke stijl op na. Vanuit kwetsbare en kritische invalshoeken weet hij zijn eigen levenservaringen in woorden te vangen en te verbinden aan maatschappelijke debatten. In zijn werk gaat Lev in op deze onderwerpen, maakt hij ze voelbaar en zorgt met de kracht van woordkunst voor zachtheid en heling.
Naast dat hij oud-Arnhemmer is, rondt hij dit jaar zijn master filosofie af aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Lev schrijft vier bespiegelingen voor het digitaal platform. Momenteel zijn er hier op ons digitaal platform al twee te vinden. Deze monden uit in een spoken word performance op deze avond in LUX.

Eshan Fardjadniya

Film, dialoog en performance over zijn publieke strijd met de vastgoedwereld, gebaseerd op de vlogreeks Eviction & Lockdown.

Ehsan is beeldend kunstenaar en performancekunstenaar. Hij heeft een methode van emancipatoire kunst ontwikkeld waarbij sociaal-politieke relaties kunnen worden behandeld als performatieve praktijken om grotere politieke kwesties te beïnvloeden. Kunst en activisme versmelten in zijn werk als een weerspiegeling van de politisering van zijn lichaam als een persoon van kleur en een politieke balling. In zijn werk combineert hij verschillende praktijken als storytelling, video, en theater. Zijn persoonlijke ervaringen als vluchteling en zijn strijd met institutioneel racisme maken zijn lijf een belichaamd archief van precaire migratieverhalen die hij door zijn werk kan uitschreien.

P1 nodigde Ehsan uit om een nieuwe performance en digitaal werk voor het platform te ontwikkelen als slotsom van een vlogreeks die hij in 2020 maakte, toen plots, gelijktijdig met het uitbreken van de coronapandemie, de precariteit van zijn anti-kraak woonsituatie glashelder werd. Hij werd met acute uitzetting bedreigd, wat een serie opleverde vol met vragen over rechten en solidariteit.